75 jaar Bevrijding

75 jaar Bevrijding

In 2019 is het 75 jaar geleden dat België bevrijd werd. Om deze bevrijding te vieren, worden er tussen september 2019 en mei 2020 tal van herdenkingsactiviteiten ingericht. Ontdek hier alle activiteiten die doorgaan in Turnhout.

Bevrijdingskolonne Noord

Eén van de nationale projecten die georganiseerd worden, zijn de Bevrijdingskolonnes. Van 31 augustus tot 15 september verbindt Bevrijdingskolonne Noord drie thema's: de Bevrijding van België, de Slag om de Schelde en de operatie Market Garden. De kolonne trekt vanuit Mons over Brussel naar Antwerpen en vervolgens door de provincie Antwerpen naar Leopoldsburg.

De kolonne bestaat uit een 70-tal voertuigen:

 • het eerste eskadron wordt gevormd door twintig hedendaagse voertuigen van Defensie
 • twintig historische voertuigen uit het patrimonium Bastogen Barracks van het War Heritage Institute vormen het tweede eskadron
 • afsluiten doet het derde eskadron met 30 voertuigen aangeleverd door private eigenaars

Praktisch

Op dinsdag 10 september vertrekt de kolonne in Brasschaat en rijdt via Brecht naar Turnhout. Om 10.30 uur arriveren de voertuigen op de Grote Markt voor een static show. Vanaf 14.40 uur vertrekt de kolonne richting Geel.

De aanrijroute is vanuit Merksplas over de Steenweg op Merksplas en de ring via de Graatakker en de Herentalsstraat richting Grote Markt. Het plan met de route en het programma van die dag vind je onderaan de pagina.

Herdenkingsplechtigheid 75 jaar Bevrijding

Turnhout viert de 75ste verjaardag van de bevrijding van de stad op zondag 29 september met een herdenkingsplechtigheid op het kerkhof in de Kwakkelstraat.

Op het oude kerkhof liggen de begraafplaatsen van de Britse Militairen en de omgekomen Belgische burgerlijke slachtoffers. De ideale locatie dus voor de herdenking. Er worden toespraken gehouden, bloemen neergelegd en enkele volksliederen gespeeld. Op de Grote Markt kun je kijken naar een static show met militaire voertuigen uit de Tweede Wereldoorlog.

Evocatie evacuatie inwoners Alphen naar Turnhout

Op 8 oktober 1944 moesten de inwoners van Alphen in Nederland hun dorp met spoed  verlaten. Die zondagmiddag trok een grote stoet Alphenaren richting Baarle-Nassau. De volgende dag werden zij van daaruit met Poolse militaire vrachtwagens naar de Grote Markt in Turnhout gebracht.

In Turnhout vonden zij onderdak bij familieleden, bij kennissen of zomaar bij gastgezinnen. Hoewel hun verblijf naar verwachting maar enkele dagen zou duren, bleven de Nederlandse gasten uiteindelijk drie weken. Op 1 en 2 november kon iedereen veilig weer naar huis.

Herdenken en ontmoeten

Op zondag 20 oktober wordt de evacuatie van 1944 herdacht. De tocht van Alphen naar Turnhout wordt overgedaan en eindigt weer op de Grote Markt.

Dagprogramma:

 • 13.00 uur: feestelijke intocht vanaf Oude Kaai onder begeleiding van de Sint-Willibrordusgilde Alphen
 • 13.30 uur: aankomst op de Grote Markt met officiële ontvangst
 • 14.00 uur: optredens en ontmoetingen
 • 16.30 uur: terugkeer naar Alphen

Gastgezin geweest in 1944?

Bij de herdenking zijn niet alleen de geëvacueerde families welkom, ook de gezinnen die indertijd hun deuren zo gastvrij hebben geopend.

Ben je of ken je iemand die in 1944 voor opvang zorgde? Vul dan zeker het inschrijvingsformulier in! Je krijgt daarna nog een persoonlijke uitnodiging.

Fiets in het spoor van de bevrijders tijdens WO II

Volg het spoor van de bevrijders tijdens de Tweede Wereldoorlog. In totaal zijn er zeven fietstochten uitgestippeld die je laten kennismaken met prachtige natuur, adembenemende verhalen vertellen en je langs historische monumenten leiden.

De bevrijdingsroutes lopen langs het fietsknooppuntennetwerk en zijn uitgerust met Liberation routepunten: infoborden met pakkende oorlogsverhalen. Onderweg kom je de stille getuigen tegen van het roerige oorlogsverleden. Je (her)ontdekt monumenten, historische locaties, crashsites, gedenkplaten en militaire begraafplaatsen. Deze erfgoedplekken liggen niet altijd op de route, maar zijn zeker een zij- op omweg waard.

Ontdek de bevrijdingsroute rond Turnhout.

Meer weten over 75 jaar Bevrijding?

Wil je graag meer informatie over de activiteiten die georganiseerd worden rond 75 jaar Bevrijding? Bij Toerisme & UiT vind je heel wat gratis brochures. Je kunt er terecht voor:

 • de informatiebrochure 'Ze zijn daar! De provincie Antwerpen bevrijd in 1944' met bijhorende activiteitenkalender en routeboekje
 • de kalender rond 75 jaar Bevrijding van Belgium Remembers
 • de route van de Bevrijdingskolonne Noord
 • de flyer rond de expo 'Oorlog - Bezetting - Bevrijding' in het War Heritage Institute.

Online vind je meer informatie op de website van Belgium Remembers. Of kun je de informatiebrochure 'Ze zijn daar! De provincie Antwerpen bevrijd in 1944' gratis downloaden. De activiteitenkalender en het routeboekje vind je daar ook.