De Schitterende Schat

b390ddc6-0eb5-4039-adac-c3c2ecbd77ae.jpeg Op een unieke plaats , in Woning Jozef Schellekens, brengt Strip Turnhout een selectie samen van Vlaamse stripschatten. Daarmee bewijst Turnhout opnieuw dé Vlaamse stripstad bij uitstek te zijn.

Tot begin 21ste eeuw werden in Turnhout miljoenen strips gedrukt, in 1974 werd het tijdschrift Stripgids hier opgericht. Uit het tijdschrift ontstonden later het stripfestival en ook de vzw Strip Turnhout, die vandaag actief is in heel Vlaanderen. Door de jaren heen heeft zich in het Turnhoutse dan ook een vruchtbare stripbiotoop ontwikkeld.

In de tentoonstelling De Schitterende Schat tonen lokale verzamelaars heel wat pronkstukken uit hun privécollecties. De grote blikvanger is ongetwijfeld ‘Mary Stuart’, een mannekensblad van 32 pagina’s uit 1909 dat het verhaal vertelt van Mary Stuart, Queen of Scots. Een Turnhoutse verzamelaar kocht de originele platen van wat misschien wel de oudste strip van Vlaanderen is.

Een anonieme verzamelaar en het Marc Sleen Museum tonen voor het eerst originele tekeningen van de geboorte van Adhemar, zoon van Nero én mascotte van Turnhout stripstad. Verder: het eerste prentje van Jommeke van Jef Nys, de covers van ‘De Leeuw van Vlaanderen’ en ‘De Kerels van Vlaanderen’ van Bob de Moor, jeugdwerk van local Serge Baeken en parels uit de Studio Vandersteen.

De expo is het begin van een heuse stripherfst in Turnhout.

Bron: UiTinVlaanderen.be

Wanneer

Van zaterdag 6 oktober 2018 tot zondag 25 november 2018

Zaterdagvan 13 tot 17 uur
Zondagvan 13 tot 17 uur

Waar

woning Jozef Schellekens

Steenweg op Mol 66
2300 Turnhout

Prijs

Gratis

Organisatie

Strip Turnhout