Open Monumentendag 2020

Fietsroute langs Turnhoutse kapellen - Open Monumentendag 2020

Zondag 13 september 2020 is het weer zover: Open Monumentendag. Die dag zetten allerlei monumenten in Vlaanderen hun deuren open. Ook in coronatijden wist Open Monumenten een mooi en veilig programma samen te stellen. Zo zet Turnhout deze maand zijn kapellen opnieuw in de kijker.

Fiets langs Turnhoutse kapellen

In de Kempen rij je ze vaak voorbij: kapelletjes. Van heel klein aan een boom tot bijna de grootte van een kerkje, in de vorm van een grot of een beeldhouwwerk. Ze hangen zo sterk vast aan het straatbeeld, dat we er amper nog bij stilstaan.

Speciaal voor Open Monumentendag toverde Toerisme & UiT Turnhout een kapellenfietstocht uit haar archief. De fietsroute van 22 km begeleid je langs 15 van Turnhouts opvallendste kapellen en staat stil bij enkele merkwaardige verhalen.

Download de fietsroute

Heb je 13 september geen tijd om op de fiets te springen? Geen probleem! De fietsroute blijft tot en met 30 september 2020 online beschikbaar. Download hem gratis onderaan deze pagina of via de webshop.

Meer ontdekken?

Heb je de smaak te pakken gekregen? Trek er gerust opuit om ook de overige kapellen in de stad te ontdekken. 

Picknickplan

Volg bijvoorbeeld wandellus Turnhout West van het picknickplan om de Lourdesgrot in de voormalige parktuin van het Sint-Jozefcollege te passeren.

Bouwen aan de hemel

Of leer meer over de geschiedenis van de Kempense kapellen. Erfgoed Noorderkempen verzamelt dit klein religieus erfgoed op de kaart Bouwen aan de Hemel. Je kunt hem gebruiken om je eigen fiets- of wandelroute uit te stippelen langs gevelbeelden, Lourdesgrotten en kapellen, of om meer te leren over hun geschiedenis. Wist je bijvoorbeeld dat de Sint-Theobalduskapel zich de oudste kapel van de stad mag noemen?