Vlaamse Meesters in Situ

Preekstoel

Stap met Vlaamse Meesters in Situ weg van platgetreden, drukke paden en ontdek unieke plekken zoals verborgen parels in de kunststeden, maar vooral in kleinere stadjes en in weggestoken dorpjes overal in Vlaanderen. Ga door deuren van kerken, kapellen, kloosters, begijnhoven, kastelen en stadhuizen die normaal gesloten zijn. Je vindt er kunstwerken van Vlaamse Meesters uit de vijftiende, zestiende en zeventiende eeuw die nog altijd te bewonderen zijn op hun oorspronkelijke plaats. Het in-situ-verhaal brengt je heel dicht bij de meesterstukken en wijst je ogen naar de sublieme manieren waarop Vlaamse Meesters hebben rekening gehouden met de plaatsen waarvoor hun werken zijn bedoeld.

Zeven Vlaamse Meesters in de Kempen

In de Kempen vind je op zeven plaatsen Vlaamse Meesters, waaronder een in de Sint-Pieterskerk op de Grote Markt. De preekstoel, gemaakt in 1862 door de Turnhoutse beeldhouwer Hendrik Peeters-Divoort, stelt de roeping van Petrus en Andreas voor. Het beeldhouwwerk is geïnspireerd op de naturalistische kansel uit de Sint-Andrieskerk in Antwerpen. De functionele structuur van een klassieke preekstoel wordt helemaal gecamoufleerd door de natuur verwerkt in het beeld. Meer achtergrondinformatie over het werk krijg je via de touchscreen (momenteel niet ingeschakeld omwille van corona).

Bekijk ook zeker de andere waardevolle werken zoals het schilderij ‘De verzoening van Jacob en Ezau’ van Pieter Van Lint in de dagkapel, prachtige glasramen, het barokke orgel en het hoogkoor gemaakt door Walter Pompe.

Meesterlijk fietsplezier

Wil je graag meerdere Vlaamse Meesters ontdekken? Ga dan meesterlijk fietsen in de Kempen, een meerdaags fietsprogramma dat je meevoert langs enkele topstukken. Naast Kempense kunst en cultuur ligt er ook een stevige portie natuur op je weg. Combineer hier nog een terrasje en/of een gezellige B&B bij en je garandeert jezelf een geslaagde trip. Het horeca-aanbod is momenteel afhankelijk van de geldende maatregelen rond COVID-19.

Je hebt de keuze uit drie fietslussen:

  • Fietslus 1: Turnhout, Hoogstraten & Oud-Turnhout – 60 kilometer
  • Fietslus 2: Herentals, Geel & Westerlo – 65 kilometer
  • Fietslus 3: Lier – 35 kilometer

Teveel trapplezier? Geen probleem, de lussen liggen op het fietsknooppuntennetwerk en zijn dus snel aan je wensen aangepast.

Je haalt de fietskaart gratis op bij Toerisme & UiT of je kunt ze downloaden.

Kunst en emotie in de Sint-Pieterskerk

Dompel jezelf helemaal onder in de kunst en de emotie in de Sint-Pieterskerk. Tijdens een rondleiding van ongeveer twee uur maak je kennis met het prachtige interieur van de kerk en leer je dankzij een gids het verhaal achter de kunstwerken kennen.

Je boekt deze rondleiding met gids via Toerisme & UiT.

Pelgrimsboek

Het Pelgrimsboek van Vlaamse Meesters in Situ geeft een mooi overzicht van alle sites per provincie. Elk werk krijgt in de vier talen een uitgebreide toelichting. Per site zijn er twee bladzijden voorzien en twee afbeeldingen. Eén van die afbeeldingen is een sticker. Per site die je bezoekt, krijg je een sticker om bij het betreffende werk te kleven. Zo wordt het Pelgrimsboek ook een verzamelstuk. Het Pelgrimsboek is te koop op de website.

Ontdek alle Vlaamse Meesters

Beleef alle Vlaamse Meesters waar ze thuis zijn op 45 locaties van Bocholt tot Nieuwpoort. Meer informatie en alle deelnemende sites vind je op de website van Vlaamse Meesters in Situ.