Beiaard

Beiaardier Koen Van Assche

In de toren van de Sint-Pieterskerk vind je een beiaard terug met een grote historische waarde. Andreas Jozef Vanden Gheyn, meester-klokkengieter uit de 18de eeuw, goot in 1775 een beiaard met 38 klokken voor deze toren.

Opus 17

In de drie eeuwen die de klokkengietersfamilie Vanden Gheyn overspant, zijn Andreas Jozef en zijn broer Matthias de twee belangrijkste figuren. Andreas Jozef was heel actief als klokkengieter en heeft in totaal 23 beiaarden gegoten waarvan er slechts tien gespaard zijn gebleven na oorlogen, branden en dergelijke. De Turnhoutse beiaard was zijn opus 17. Niet allen wordt Andreas Jozef beschouwd als de beste klokkengieter uit onze regio, de Turnhoutse klokken worden bovendien beschouwd als één van zijn mooiste werken.

Broer Matthias was befaamd als kerkmusicus, componist, kapelmeester en beiaardier in Leuven. Hij heeft hoogstwaarschijnlijk veel samengewerkt met zijn broer voor het stemmen van de klokken. Zijn beiaardmuziek zal eind 18de eeuw zonder enige twijfel veel hebben geklonken in Turnhout. Sinds 1998 zorgt Koen Van Assche elke zaterdagvoormiddag voor de beiaardbespelingen.