Nog meer natuur?

Uitkijktoren

Zelden vind je zo veel natuurgebied aan de zijde van een stad. In, door en rond Turnhout kun je dus echt plezier beleven van je wandelschoenen. Voor ieder wat wils trouwens. Tien wandelingen van verschillende lengte laten je kennismaken met de mooiste groene plekjes van onze stad.

Schitterend panorama van op de uitkijktoren

Een uitkijktoren laat je genieten van alle natuurlijke pracht en praal die het Vennengebied rijk is. Tegelijkertijd is hij een verlengstuk van een jarenlang natuurinrichtingsproject. Deze twaalf en een halve meter hoge toren bestaat uit een stalen constructie, bekleed en bevloerd met duurzame eik en cederhout.

Zes wandelingen met een verhaal

Er zijn zes uitgestippelde wandelingen in de verschillende natuurgebieden van Turnhout. Elke wandeling laat je graag de pracht van haar natuur zien.


Vennenwandeling

Deze uitgebreide wandeling brengt je langs één van de meest waardevolle heidegebieden in Vlaanderen. Dankzij de ondiepe kleilagen blijven de natuurpercelen lang genoeg vochtig. Daardoor komen hier met uitsterven bedreigde soorten voor zoals grutto, wulp, kievit, talrijke libellen en kleurrijke dagvlinders. Je vindt hier ook de gevlekte orchis terug. Deze plant is gebonden aan heischrale graslanden. Je krijgt een glimp van wat toekomstige natuurontwikkeling hier voor mekaar hoopt te krijgen.

Afstand: 7,7 km
Vertrek: Bezoekerscentrum Klein Engelandhoeve, Klein Engeland 29
Praktisch: wandeling te koop voor € 0,50 bij Toerisme & UiT

 

Dombergheidewandeling bevat alles

Een uitstekend alternatief voor wanneer de Vennenwandeling net te lang is. Het traject is kort, ongeveer 4 km. Toch ontdek je onderweg alle typische landschapselementen van de streek: heide, bos, hooiland, een steenbakkerij en het Kanaal. De Noorderkempen in een notendop dus!

Afstand: 4 km
Vertrek: Camping Baalse Hei, Roodhuisstraat 10
Praktisch: wandeling voor € 0,50 te koop bij Toerisme & UiT

 

Atypische Winkelsbroekwandeling

Het natuurgebied Winkelsbroek is een versnipperd gebied. Vochtige hooilanden, elzenbroeken, moeras en bos aan de zuidrand van Turnhout vormen het decor. Het vormt een schril contrast met de arme en droge gronden in het noordelijke vennen- en bosgebied. Anders dus, maar absoluut niet minder waardevol. De wandeling is momenteel moeilijk toegankelijk owv verbeteringswerken. 

Afstand: 6 km
Vertrek: kerk van Zevendonk, Kapelweg 56
Praktisch: meer info kun je terugvinden op de website van Natuurpunt 

 

Frans Segersreservaat

Het Frans Segersreservaat is een waardevol natuureiland in de drukke zuidrand van Turnhout. Net daarom is het een verbazend gebied voor bezoekers. Zeldzame fauna en flora gedijen er in de schaduw van fabrieken en van de autosnelweg. Samen met de wat vreemde geschiedenis van het gebied, eentje waarin het gebied het uitspreidingsveld van de stad was, loont een bezoekje er meer dan de moeite.

Afstand: 2,8 km
Vertrek: ingang Frans Segersreservaat, Steenweg op Gierle
Praktisch: meer info kun je terugvinden op de website van Natuurpunt 

 

Tielenheide

De Thielenheide was ooit een uitgestrekt heidegebied ten zuiden van Turnhout, tussen de vallei van de Aa en de vallei van de Grote Caliebeek. Een voormalig militair domein is vandaag haar best bewaarde relict: 60 hectare, boordevol leven. Het gevarieerde landschap van landduinen, jonge en oude heide, vennen en gemengd bos is het ideale leefgebied voor zeldzame vogelsoorten zoals de boomleeuwerik en de nachtzwaluw. Schapen en konikpaarden zorgen voor de begrazing. Vanaf augustus 2020 ben je welkom om de verscheidenheid van de Tielenheide te komen ontdekken langs een gloednieuwe bewegwijzerde wandeling.

Afstand: 2,5 km
Vertrek: hoofdingang Tielenheide, Leiseinde 
Praktisch: meer info kun je terugvinden op de website van Agentschap Natuur & Bos

 

Raadsherenpark

Het Raadsherenpark ligt op de grens van Turnhout en Vosselaar. Het is een mooi park met veel bos, een speeltuin, grote speelweiden en enkele schilderachtige gebouwtjes. Het park is een restant van het grote Grotenhoutbos, één van de oudste mastbossen uit de streek.

Afstand: verschillende afstanden
Vertrek: inkom via Steenweg op Gierle 

Nog meer groen? 

Op zoek naar nog meer groen rondom Turnhout? Neem eens een kijkje op de website van de Kempen.