Natuurreservaten

Zelden vind je zo veel natuurgebied aan de zijde van een stad. In, door en rond Turnhout kun je dus echt plezier beleven van je wandelschoenen. Voor ieder wat wils trouwens. Tien wandelingen van verschillende lengte laten je kennismaken met de mooiste groene plekjes van onze stad.

UitkijktorenSchitterend panorama van op de uitkijktoren

Een uitkijktoren laat je genieten van alle natuurlijke pracht en praal die het Vennengebied rijk is. Tegelijkertijd is hij een verlengstuk van een jarenlang natuurinrichtingsproject. Deze twaalf en een halve meter hoge toren bestaat uit een stalen constructie, bekleed en bevloerd met duurzame eik en cederhout.

Zes wandelingen met een verhaal

Er zijn zes uitgestippelde wandelingen in de verschillende natuurgebieden van Turnhout. Elke wandeling laat je graag de pracht van haar natuur zien.

Natuurgeschiedenis dankzij Vennenwandeling

Deze uitgebreide wandeling bundelt meer dan duizend jaar Kempense natuurevolutie. Je ziet onderweg de heide en de vennen ontstaan en verdwijnen. De zandgronden vertellen je hoe en waarom bossen, weilanden en akkers hen inpalmden. Je krijgt een glimp van wat toekomstige natuurontwikkeling hier voor mekaar hoopt te krijgen. Allemaal goed voor vijf uur wandelgenot.

Afstand: 15 km (verkorting 8,5 km)
Vertrek: Nieuwe Kaai (alternatieve vertrekpunten: taverne Veldekenshof, Veldekensweg 1 of Bezoekerscentrum Klein Engelandhoeve, Klein Engeland 29)

Looypad

Goed voor een bijzonder fijne wandeling tussen het kanaal Dessel-Turnhout-Schoten en de gemeentegrenzen met Beerse en Vosselaar. Looy betekent in het bijna vergeten oud-Nederlands dan ook 'grensgebied'.  Deze groene long wacht op jou ten westen van de stadskern.

Afstand: 7,5 km
Vertrek: Nieuwe Kaai

Doolhofwandeling, een heuse ontdekking

Deze wandeling tekent twee lussen door een vrij onbekende, maar toch aantrekkelijke brok Turnhoutse natuur. De wandeling loopt via de voetgangersbrug over het kanaal (knooppunt Casteleyn) en sluit aan op het wandelnetwerk aan de overkant van het water. Je ontdekt hier een apart gebied: een verwilderd parkdomein en vochtige hooilanden en bossen. Daarna volgt de rustige kanaaloever.

Afstand: 4,7 km
Vertrek: manege Casteleyn, Laguitstraat 30

Kampheidewandeling vol verrassingen

Hier doorkruis je één van de stilste gebieden die de Noorderkempen vandaag rijk zijn. Grote bossen en restjes heide vormen onderweg de hoofdbrok. Een bewaard geheim van onze voorouders. Daarvan getuigt het handvol prehistorische grafheuvels onderweg. Zelfs bij militairen is dit stille natuurgebied altijd al geliefd geweest. De Kampheidewandeling verrast je!

Afstand: 10,5 km (verkorting: 6 km)
Vertrek: camping Baalse Hei, Roodhuisstraat 10

Dombergheidewandeling bevat alles

Een uitstekend alternatief voor wanneer de Vennenwandeling of de Kampheidewandeling net te lang is. Het traject is kort, een 4 km. Toch ontdek je onderweg alle typische landschapselementen van de streek: heide, bos, hooiland, een steenbakkerij en het Kanaal. De Noorderkempen in een notendop dus!

Afstand: 4 km
Vertrek: manege Casteleyn, Laguitstraat 30 (alternatief vertrekpunt: camping Baalse Hei, Roodhuisstraat 10)

Atypische Winkelsbroekwandeling

Het natuurgebied Winkelsbroek is een versnipperd gebied. Vochtige hooilanden, elzenbroeken, moeras en bos aan de zuidrand van Turnhout vormen het decor. Het vormt een schril contrast met de arme en droge gronden in het noordelijke vennen- en bosgebied. Anders dus, maar absoluut niet minder waardevol. De wandeling is momenteel moeilijk toegankelijk owv verbeteringswerken. 

Afstand: 6 km
Vertrek: kerk van Zevendonk, Kapelweg 56