Begijnhof - Werelderfgoed

Het begijnhof is een goed bewaard plekje van rust in het stadscentrum. Knusse huisjes, kasseien, hagen, waterpompen en smeedijzeren straatlantaarns vormen een prachtig decor. Wil je de bloeiperiode van de begijntjes herleven, dan is een bezoek aan het Begijnhofmuseum een absolute aanrader!

14de-eeuwse prachtBegijnhof

In de 14de eeuw lag het begijnhof aan het voormalige park rond het kasteel. Op zijn hoogtepunt in 1675 telde het begijnhof 370 begijnen. Daarna volgden verschillende dieptepunten met brandrampen, plunderingen, de pest en andere plagen. De prachtige barokke begijnhofkerk uit 1666 - 1667, de kapel van het Heilig Aanschijn en de gerestaureerde Calvariekapel bleven gelukkig ongedeerd. Stuk voor stuk pareltjes die UNESCO in 1998 opnam in de lijst van historisch werelderfgoed.

Duik terug in de tijd

In het Begijnhofmuseum kun je een glimp opvangen van het boeiende leven van de begijntjes. Hoe ze leefden, hoe ze werkten en waar ze hun meest waardevolle spullen bewaarden. Het museum is ook een collectie kunstvoorwerpen rijk, waaronder meubilair, schilderijen, zilver, kant en porselein.

Groepen kunnen een rondleiding in het Begijnhof boeken.

Opgelet: verbeteringswerken maken het Begijnhof in 2017 soms minder vlot toegankelijk.

Werelderfgoed

Bekijk het grondplan van het begijnhof.