Cultuurhuis de Warande

Cultuurhuis De Warande

Cultuurliefhebbers weten in Turnhout perfect waar ze moeten zijn. In de voormalige tuin van het kasteel ligt een van de grootste cultuurhuizen van Vlaanderen, de Warande. Vroeger een rustpunt in de stad, nu een culturele broedplaats.

Het begin

Al in de jaren 50 van de twintigste eeuw onderhandelde het stadsbestuur over de aankoop van de gronden in het stadshart. De plechtige opening vond uiteindelijk plaats in 1972. Sindsdien groeide de Warande uit tot een multifunctioneel cultuurhuis. Nu trekken volwassenen, jongeren, kinderen en zelfs scholen hiernaartoe als ze zich willen laten vervoeren door cultuur. Filmfestival MOOOVStrip TurnhoutArchitectuurvereniging Ar-Tur en Kunst in Zicht wonen ook in de Warande.

De vernieuwing

In 2005 opende de Warande met de Kuub een nieuwe zaal die uitblinkt door haar vormgeving. Dat smaakte naar meer. In 2012 pakte de Warande uit met een compleet vernieuwd cultuurcomplex. De upgrade is indrukwekkend: een nieuwe centrale hal, een nieuw café, een nieuwe Tuinzaal, een nieuwe exporuimte én een splinternieuwe ondergrondse fuifzaal. Als kers op de taart wordt opent de vernieuwde schouwburg in september 2018 de deuren.

Café Barzoen

In eetcafe Barzoen is er altijd wel iets te doen. Samenkomen, afspreken, ontmoeten, een avondje uit, lekker eten … Het kan allemaal. Cultuur is proeven en ontmoeten. Alle evenementen van café Barzoen kun je volgen op de Facebookpagina

Voor contactgegevens, de menukaart en reservaties kijk je even op de website