Biertroefroute

Schuppen troef, klaveren troef, harten troef of misschien gewoon bier troef. Turnhout is de stad van de speelkaarten, maar ook van de bieren. En zeg nu zelf, speelkaarten en bier, dat is toch de perfecte combinatie op café. Vandaar het idee voor een Biertroefroute, een soort kroegentocht langs verschillende cafés in Turnhout. In elk café kun je een smakelijk bier proeven en een kaartje leggen.

Hoe werkt het?

  • Koop bij Visit Turnhout voor twaalf euro een bonnenboekje. Hiermee kun je in de deelnemende cafés genieten van een streekbier. De 'niet-bierliefhebbers' kunnen de bonnen gebruiken voor een niet-alcoholisch drankje. 
  • Je kiest zelf het café waar je start en de volgorde waarin je de kroegen aandoet.
  • De meeste cafés hebben een of meerdere sluitingsdagen, die staan in de brochure vermeld.
  • Het kaartspel en de bijhorende spelregels liggen klaar in de deelnemende cafés.
  • Sommige kaartspellen zijn enkel geschikt vanaf vier personen.
  • Speciaalbieren hebben vaak een hoog alcoholpercentage: zoek een BOB.
  • Blijf je graag eten in een deelnemende horecazaak? Reserveer dan rechtstreeks bij de horecazaak van jouw keuze.

Reservatie

Reserveren is verplicht vanaf acht personen bij Visit Turnhout, Grote Markt 44, 2300 Turnhout. Bel 014 44 33 55 of mail naar visit@turnhout.be.

Deelnemende cafés

Café Chaos

Hier kom je terecht in de elegante sfeer van begin vorige eeuw. Met hoge plafonds, oude tegels en houten lambrisering biedt het café een gevoel van ruimte en geborgenheid. Gezellig iets drinken of net helemaal het nachtleven induiken, bij Café Chaos zijn beide een optie. Want zoals ze het zelf zeggen: alle mooie dingen ontstaan uit Chaos.

Bieren

Corsendonk Pater (7,5 %), zacht en donker bier van hoge gisting, hergist en gerijpt op fles tot een levendig, parelend bier met rijkelijk schuim. 

Corsendonk Agnus (7,5 %), pittig, blond bier van hoge gisting, ook hergist en gerijpt op fles met kruidig boeket en gehopte afdronk. 

Kriek Belgique (3 %), rood gesluierd bier met compact romig schuim en een geur van gist en rood fruit. 

De Zwarte Ruiter

Café De Zwarte Ruiter, al jaren een gevestigde waarde in Turnhout en omstreken, staat bekend als jongerencafé maar is na zijn verbouwing veel meer dan dat. Met een verdieping met twee eventruimten valt er altijd wel iets te beleven voor jong en oud. Beneden straalt het de geschiedenis van weleer uit. Tankbier voor verse pintjes en een uitgebreide zware bierenkaart. Darts, sjotter, flipper, PS5 en gezelschapsspellen aanwezig. 

Bieren

Taxandria Golden Ale (8 %), goudblond bier van hoge gisting. Fris en floraal dankzij drie verschillende hopsoorten. Volmondig en met veel body dankzij de gulle mout en de nagisting op fles. 

Taxandria Porter Stout (8 %), een pikzwart bier van hoge gisting dankzij het gulle gebruik van mout. Met vier verschillende moutsoorten waarvan drie donkere als basis. Een smaak met veel body, je proeft een lichte hint van karamel en een vleugje verbrande cacao. Frivole bitterheid dankzij de matig gedoseerde hop. Een klein zuurtje in de afdronk. 

Sint-Pieter

Café Sint-Pieter is een van de oudste en bekendste cafés op de Grote Markt in Turnhout. De zaak is gesticht in 1906 en heeft altijd het karakter van destijds behouden, waardoor het nog steeds het bruine café van vroeger is. 

Bieren

Schuppenboer (8 %), met de Schuppenboer weten de brouwers van het Nest al meteen hun eerste bier op de kaart te zetten. Gebrouwen met cascade hop en toevoeging van koriander. Dit bier is een aanrader voor al wie houdt van een volmondig, fruitig bier met een lichtbittere, kruidige afdronk. 

Westmalle dubbel (7 %), de donkere Westmalle van het vat! Rijk en complex bier, kruidig en fruitig, met frisbittere finale. 

Café Ranonkel

Alom bekend als het gezelligste volkscafé van Turnhout, in de buurt van het kasteel. Jan met de pet drinkt hier broederlijk samen met de bezoekers van de Warande een koffie of pint. Café Ranonkel is een eerder klein, gezellig cafeetje en dus minder geschikt voor grote groepen.

Bieren

Postel blond (7 %), helder en volblond met pittige smaak, geschonken van het vat. 

Swiekes trippel (8,5 %), gebrouwen met kwaliteitsmouten, suiker en drie edelhoppen. Bij het lageren wordt nog een stevige citrushopgift toegevoegd. Ontdek verder zelf de kruidige smaken. 

Café de Kazerne

In de namiddag een zeer gezellige kroeg om rustig iets te drinken met goede muziek op de achtergrond. ‘s Nachts krijg je de gelegenheid om de benen eens goed los te werken. Iedereen welkom in dit café op de Grote Markt!

Bieren

Corsendonk Blond (6,5 %), Corsendonk Blond is een goudkleurig, kristalhelder, levendig, Belgisch adbijbier met rijkelijk fijn wit schuim. Rond evenwichtig verfrissend met een licht bittere gehopte afdronk. 

Tempelier (6 %), een goudkoperkleurig, droog en zacht bier van hoge gisting. Door de extra gisting op de fles rijpt het bier verder waardoor er natuurlijk CO2 gas gevormd wordt. Dit zorgt voor een mooie pareling in het glas. 

Café De Festa

In een oud geklasseerd pand vind je een praat- en biercafé met een ruim aanbod aan bieren. Én met een cafébaas die je zo goed mogelijk zal helpen om een bier te vinden naar jouw smaak!

Bieren

't Zat Brouwerke (7,2 %), 't Zat Brouwerke is een blond bier van hoge gisting. Frisse IPA- en citrusaccenten zorgen ervoor dat dit unieke bier vlot en aangenaam doordrinkt. 

Keikop (8,7 %), deze blonde tripel heeft een diepe, maar zachte smaak met een bittere toets. Het unieke karakter van de huisgist maakt dit tot een uitstekend degustatiebier.