Wandelen in en om Turnhout

 • Kempentocht

  Wandelaars op KempentochtGeniet van meerdaags wandelen langs onverharde paden in Baarle Nassau/Hertog, Hoogstraten, Merksplas en Turnhout.

  Het Kempense platteland in de grensstreek met Nederland is een beschermd landschap met eindeloze prachtige dreven en monumentale gebouwen. Deze groene gordel van de vallei van het Merkske en het Vennengebied omarmen het historisch erfgoedlandschap van de Koloniën van Weldadigheid. Zelden vind je zo'n geslaagde mix van natuur en erfgoed als in de Kempense Kolonies van Merksplas en Wortel. Dit uitzonderlijk Kempens decor van bossen, weiden, akkers en vennen en erfgoed is voor wandelaar en natuurliefhebber de ideale plek om even tot rust te komen.

  Dwalen via knooppunten

  Het gebruiksvriendelijke knooppuntensysteem vormt jouw rood-witte draad tijdens je wandeluitstap. Volg de aanlooproute van aan het station van Turnhout of vertrek vanuit de bezoekerscentra van Merksplas-Kolonie of Wortel-Kolonie om je tocht van 63,5 kilometer, of een ingekorte lus, te starten. Overnachten doe je te midden van het groen: onder de sterren op de bivakzone van Wortel-Kolonie, in je tent op Camping Baalse Hei of op een kamer van de Klein Engelandhoeve.

  Praktisch

  • Route: meerdaagse tocht van 63,5 kilometer (verkorte lussen zijn mogelijk)
  • Toegankelijkheid: de route is niet toegankelijk voor rolstoelen en kinderwagens
  • Honden: je hond is, indien aangelijnd, welkom in de natuurgebieden
  • Vertrekplaats:
   • Bezoekerscentrum Klein Engelandhoeve, Klein Engeland 29 (via aanlooproute station)
   • Camping Baalse Hei, Roodhuisstraat 10 (via aanlooproute station)
   • Bezoekerscentrum De Klapekster, Kolonie 41, 2323 Wortel
   • Bezoekerscentrum Kolonie 5-7, Kapelstraat 10, 2330 Merksplas

  De wandelkaart 'Kempentocht' is te koop aan twee euro.

 • Een naald naar het noorden

  stadsboerderij

  Deze gedichtenwandeling brengt je van de Stadsboerderij naar het groene noorden van Turnhout via de Klein Engelandhoeve.

  Tien gedichten gidsen de wandeling. Speels of ernstig verkennen ze het gebied tussen de Turnhoutse stadsrand en de noordelijke vennen. Hierbij volgen ze een historisch dubbelspoor: van de Stadsboerderij naar de Klein Engelandhoeve, en van Boones Blijk tot van der Heyden-Borghs' blijk. Vier ankers in een arme streek, vier ijkpunten in land en geschiedenis. Van oudsher strekte zich hier de heide uit. Nu gaan landbouw en gekoesterd groen hand in hand. De stedeling vindt er zijn 'buiten', langs weilanden en akkers, bos en ven, en keert 'gelucht' naar huis.

  De wandeling 'Een naald naar het noorden' is aan 1 euro te koop bij Toerisme & UiT.