Strip Turnhout

Striptekening van Kim 2017

Turnhout heeft niet alleen iets met speelkaarten, maar ook met strip. De aanwezigheid van Stripgids moet hier ongetwijfeld iets mee te maken hebben.

Stripgids

Stripgids is de uitgever van het gelijknamige tijdschrift dat twee keer per jaar verschijnt en de vinger aan de pols houdt van wat er leeft in de wereld van de Vlaamse en internationale strip.

Bronzen Adhemar

Maar ook de Bronzen Adhemar, de belangrijkste onderscheiding op het vlak van het beeldverhaal in Vlaanderen, wordt door hen uitgereikt. Deze prijs, sinds 2003 gekoppeld aan de Vlaamse Cultuurprijs voor de Strip, wordt sinds 1977 om de twee jaar uitgegeven en draagt de naam van een personage uit de reeks 'Nero' van Marc Sleen.

Vlaams Documentatiecentrum voor de Strip

In de bibliotheek vind je het Vlaams Documentatiecentrum voor de Strip ofwel het grootste stripdocumentatiecentrum van Vlaanderen. Met een collectie van 2 000 naslagwerken over strips, complementair met de stripcollectie van ongeveer 25 000 titels van Bibliotheek Turnhout en gekoppeld aan de catalogus van het Belgisch Stripcentrum in Brussel, is dit documentatiecentrum van internationale betekenis.

Stripmuren

Strip Turnhout heeft op vier locaties het straatbeeld opgefleurd met enkele stripmuren. Deze tekeningen zijn van de hand van striptekenaars die hun strepen duidelijk al verdiend hebben. Zoek de stripmuren op volgende locaties:

  • Warandestraat - Jan Van der Veken
  • Begijnenstraat - Reinhart
  • Bloemekensgang - Ulf K.
  • Wollewei - Merho