Turnhoutse kant
We zijn allemaal vertrouwd met de Brugse kant, maar ook Turnhout heeft een rijke kantgeschiedenis. Al in het begin van de 17de eeuw was het klossen van kant bekend in onze stad.
Parijse, Engelse of Turnhoutse kant
In de 17de eeuw ontstonden de kantsoorten. Deze werden aangeduid met plaatsnamen. Zo kennen we de Mechelse kant, de Rijselse kant, de Binche kant, de Valenciennes kant en de Parijse kant. Turnhout nam kanten onder zijn hoede die op hun plaatsen van ontstaan al lang niet meer geklost werden. Zo had Turnhout het monopolie verworven van de Mechelse kant of ijsgrond, Parijse kant en Rijselse kant. De Parijse kant is in Turnhout in grote hoeveelheden geklost en werd dan ook omgedoopt tot Turnhoutse kant. Deze kant was in Engeland zeer gegeerd en werd in de volksmond Engelse kant genoemd.
Symbool voor Turnhout
De bekendheid van Turnhout voor zijn kloskant danken we aan de vele moeders die het klossen steeds opnieuw hebben doorgegeven aan hun dochters. De kant was dan ook lange tijd een symbool voor Turnhout. Maar na de Tweede Wereldoorlog ging het snel bergaf omwille van de veranderende levenswijze en gewijzigde klederdracht. Toch wordt er tot op heden nog altijd prachtige artistieke kant in Turnhout geklost. Dat danken we onder meer aan de afdeling Kant van de Academie voor Schone Kunsten in Turnhout.
In het Taxandriamuseum vind je nog een rijke collectie kant en zie je op geregelde tijdstippen kantdames aan het werk.