Turnhoutse reuzen

Turnhoutse reuzen

Al sinds de middeleeuwen is de 'optocht der reuzen' een van de grootste attracties bij feestelijke plechtigheden en vrolijke vieringen. De Turnhoutse reuzen, met de bijhorende Reuzenclub, brengen in die traditie vreugde en plezier.

Grootste van Europa

In totaal zijn ze met 31. En dus heeft Turnhout een van de grootste reuzenclubs in Europa. Er is een groep van negentien reuzen die een dorpsgemeenschap uitbeelden zoals een burgemeester met een dame, een pastoor met een meid, een champetter, een rechter, een stroper, een postbode ... Maar als wereldcentrum van de speelkaart kunnen er natuurlijk geen speelkaartenreuzen ontbreken. Deze groep van twaalf reuzen beelden in prachtige kleuren de prenten van het kaartspel uit.

Tijdens optochten verrassen de Turnhoutse reuzen hun toeschouwers keer op keer door hun prachtige dans-, loop- en draaibewegingen en door hun humoristische beweeglijkheid.

Bij goed weer komen de reuzen tijdens feestelijkheden naar buiten. Anders kun je ze bewonderen in de centrale inkomhal van het Stadhuis.