Turnhoutse reuzen

Turnhoutse reuzen

Al sinds de middeleeuwen is de 'optocht der reuzen' een van de grootste attracties bij feestelijke plechtigheden en vrolijke vieringen. De Turnhoutse reuzen, met de bijhorende Reuzenclub, brengen in die traditie vreugde en plezier.

Grootste van Europa

In totaal zijn ze met 31. En dus heeft Turnhout een van de grootste reuzenclubs in Europa. Er is een groep van negentien reuzen die een dorpsgemeenschap uitbeelden zoals een burgemeester met een dame, een pastoor met een meid, een champetter, een rechter, een stroper, een postbode ... Maar als wereldcentrum van de speelkaart kunnen er natuurlijk geen speelkaartenreuzen ontbreken. Deze groep van twaalf reuzen beelden in prachtige kleuren de prenten van het kaartspel uit.

Tijdens optochten verrassen de Turnhoutse reuzen hun toeschouwers keer op keer door hun prachtige dans-, loop- en draaibewegingen en door hun humoristische beweeglijkheid.

Bij goed weer komen de reuzen tijdens feestelijkheden naar buiten. Anders kun je ze bewonderen in de centrale inkomhal van het Stadhuis.

Hip hip hoera voor de reuzen

De Kaartreuzen vieren op zaterdag 21 september niet alleen hun 40ste verjaardag, maar ook de geboorte van maar liefst elf nieuwe reuzen. Om 15 uur worden de nieuwe telgen officieel ingeschreven in het bevolkingsregister op de Grote Markt. Vanaf 15.30 uur vertrekt er een stoet door het centrum onder muzikale begeleiding.

Hierbij het programma:

  • 15.00 uur: ceremonie op de Grote Markt
  • 15.30 uur: reuzenstoet (parcours: Warandestraat, Stationstraat, de Merodelei, Gasthuisstraat, Grote Markt, Warandeplein)
  • 18.00 uur: verbroedering op het Warandeplein