Turnhoutse speelkaart

Turnhoutse speelkaarten

Turnhout en speelkaarten vormen al sinds het begin van de 19de eeuw een ideale combinatie. Pieter Jozef Brepols drukte in 1826 de eerste speelkaarten in onze stad: de start van een bloeiende internationale nijverheid.

Kaarten voor de wereld

Deze bloeiende nijverheid werd vanaf 1970 verder gezet door Cartamundi. Een joint venture waarin de speelkaartenactiviteiten van Brepols, Van Genechten en Biermans gebundeld werden.

Cartamundi (Latijn voor kaarten voor de wereld) groeide uit tot de grootste producent en verkoper van kaarten en spelletjes ter wereld. Het motto 'Sharing the magic of playing together' dragen ze wereldwijd uit. Na zo'n 2 000 jaar doen speelkaarten het dus nog altijd goed. Ze zijn tijdloos, je ziet ze overal en ze brengen mensen van alle generaties bij elkaar. Stiekem hebben speelkaarten ook jouw hart veroverd.

Stad van de speelkaarten

Door dit perfecte huwelijk mag Turnhout zich terecht 'Stad van de speelkaarten' noemen. Deze fierheid vind je terug in drukwerk, in het straatbeeld en natuurlijk ook in het Nationaal Museum van de Speelkaart. Een succesvolle tentoonstelling in de 20ste eeuw over deze kartonnen kaartjes was de aanleiding om er een heus museum aan te wijden.