Deze pagina is niet beschikbaar in het Engels. U kan deze pagina vertalen met Google Translate.

Fietsen langs de vaART

Fietsen langs de vaART

Kunstzinnig fietsen langs het kanaal Dessel - Turnhout - Schoten

Dagelijks passeren er vele wandelaars en fietsers langs het jaagpad van het kanaal. De Vaart biedt hen een vlot traject naar het werk, een rustig fietstochtje onder vrienden of een aangename wandeling op een autoloos traject. Vanzelfsprekend? Toch niet. Want, hoewel het kanaal voor ons ‘gewoon’ een feit is, was ze voor onze Kempense voorouders broodnodig.

Langsheen het traject ‘de vaART’ nemen we je mee in het verleden en ook het heden van het kanaal Dessel-Turnhout-Schoten. Via een tiental kunstzinnige voorwerpen, met ondermeer muurschilderingen en een XL postkaart uit de oude doos, illustreert vaART de geschiedenis van dit opmerkelijke kanaal.

De route levert talloze straffe verhalen op. Zoals het harde labeur van de kanaalgravers of ‘vaartketsers’, de geschiedenis van de woelige oorlogsjaren, inclusief loopgraven, bunkers en noodbruggen of het vakantiesfeertje bij hotels Wenduine en Westende waar op warme zomerdagen een plons in de vaart verkoeling bracht.

Afstand

Het traject van vaART loopt langs het kanaal Dessel – Turnhout – Schoten en is enkel 63 kilometer lang. De route volgt het fietsknooppuntennetwerk in Schoten, Brecht, Rijkevorsel, Beerse, Turnhout, Oud-Turnhout, Ravels, Arendonk, Retie en Dessel. Je verkent het volledige traject, pikt onderweg in of je maakt zelf een fietslus via de knooppunten van jouw keuze.

Meer info

Onderaan deze pagina vind je de flyer met het overzicht van alle locaties van vaART. Benieuw naar alle verhalen en uniek beeldmateriaal? Dowload de route ‘vaART’ via de gratis app izi.travel.