Grotenhoutbos

Grotenhoutbos

De geschiedenis van het Grotenhoutbos gaat terug tot circa 8 000 jaar voor Christus. In die periode was het een gesloten boslandschap met loofbomen. Tijdens het tijdperk van de Romeinen begonnen de eerste ontbossingen. Mensen hadden hout nodig om hun huis te bouwen, te verwarmen ... en natuurlijk ook voor oorlogsvoering. De bossen werden bijna helemaal uitgeroeid. De grond liet niet toe dat loofbomen snel groeiden en zo ontstonden er grote heidevlaktes.

Gelukkig had de hertog van Brabant veel interesse in het Grotenhoutbos. Hij kwam regelmatig voor een langere periode in het kasteel van de hertogen van Brabant wonen en nodigde dan vrienden uit om hier te komen jagen. Dankzij deze passie voor de jacht is het Grotenhoutbos gered. Na de Vrede van Munster kwam het bos in handen van de Nassau's, waaronder Amalia van Solms. Ontdek hoe dit mooie stukje natuur Turnhout vanaf dan mee op de kaart heeft gezet.

De stadswandeling duurt twee uur.

Hoe gaat het in zijn werk? 

De wandeling 'Grotenhoutbos' reserveer je minstens drie weken op voorhand via Toerisme & UiT. Vermeld daarbij:

  • de gewenste datum
  • het tijdstip van het bezoek
  • de grootte van je groep (maximum 25 personen per gids) 
  • contactgegevens

De kostprijs per gids bedraagt 60 euro (vanaf het derde uur komt er per begonnen uur 25 euro bij). Er wordt ook een eenmalige dossierkost van 5 euro aangerekend. 

Toerisme & UiT legt de gids(en) vast en bezorgt je een reservatiebevestiging voor het bezoek. Nadien krijg je een factuur toegestuurd voor het betalen van de gids en de dossierkost. Je komt op de afgesproken dag en tijdstip met je groep naar naar de voorziene startlocatie van de wandeling.

In geval van annulering, moet je Toerisme & UiT steeds zes kalenderdagen op voorhand schriftelijk verwittigen. Bij laattijdige annuleringen ben je het bedrag verschuldigd en is er geen annulatie mogelijk.