Deze pagina is niet beschikbaar in het Duits. U kan deze pagina vertalen met Google Translate.

Rondleiding kasteel van de hertogen van Brabant

Kasteel binnen

Hoe kan een gebouw tot de oudste van de stad behoren en toch nog springlevend zijn? Het kasteel van de hertogen van Brabant laat zien hoe dat moet. De geschiedenis ervan gaat ver terug, tot in de 13e eeuw toen het monument nog het buitenverblijf van de Brabantse hertogen was. Nu vindt het gerechtsgebouw er onderdak. Een rondleiding in het kasteel neemt je mee doorheen de geschiedenis van dit eeuwenoude gebouw. Je verkent dit historisch pand van kelder tot toren. Ook de restauratie en de huidige rechtspraak komen aan bod tijdens de rondleiding.

Een rondleiding duurt standaard 1,5 uur.

Enkele belangrijke richtlijnen: 

  • Het gerechtsgebouw is een oud kasteel met veel trappen. Het is daarom minder geschikt voor minder mobiele personen.
  • De werking van de rechtbank gaat voor op eventuele bezoeken die plaatsvinden. Dit kan er voor zorgen dat er op de moment zelf wijzigingen worden aangebracht in de rondleiding en bepaalde ruimtes niet bezocht kunnen worden. 

Mogelijke tijdstippen:

  • Maandag t.e.m. vrijdag: geen bezoeken mogelijk in de voormiddag, omdat er dan rechtszaken plaatsvinden. Om de werking van de rechtbank te garanderen, worden er maximaal twee groepen van 25 personen per dag toegelaten. De rondleidingen starten telkens tussen 13 en 15 uur. 
  • Donderdag: bezoeken enkel mogelijk op de 1ste en 3de donderdag van de maand. 
  • Zaterdag: bezoeken mogelijk tijdens de voormiddag. Er kunnen dan ook meer dan twee groepen ontvangen worden per dag. 
  • Zon- en feestdagen: bezoeken mogelijk tussen 10 en 17 uur.

Hoe gaat het in zijn werk? 

Een rondleiding aan het kasteel van de hertogen van Brabant is enkel mogelijk onder leiding van een gids. Je reserveert minstens drie weken op voorhand via Toerisme & UiT. Vermeld daarbij:

  • de gewenste datum
  • het tijdstip van het bezoek
  • de grootte van je groep (maximum 25 personen per gids) 
  • contactgegevens

De kostprijs per gids bedraagt 60 euro. Er wordt ook een eenmalige dossierkost van 5 euro aangerekend. Toerisme & UiT legt de gids(en) vast en bezorgt je een reservatiebevestiging voor het bezoek. Nadien krijg je een factuur toegestuurd voor het betalen van de gids en de dossierkost. Je komt op de afgesproken dag en tijdstip met je groep naar het kasteel voor de rondleiding. 

In geval van annulering, moet je Toerisme & UiT steeds zes kalenderdagen op voorhand schriftelijk verwittigen. Bij laattijdige annuleringen ben je het bedrag verschuldigd en is er geen annulatie mogelijk.