Deze pagina is niet beschikbaar in het Duits. U kan deze pagina vertalen met Google Translate.

Jos Aerts wandelpad

Op 26 mei 1984 werd het originele 'Jos Aerts wandelpad' ingehuldigd. Het ging toen om een route van zo'n vijftien kilometer door het Turnhouts Vennengebied. Dit was bij uitstek het werkterrein van Jos Aerts. Recent heeft een team vrijwilligers de flora op dit traject opnieuw geïnventariseerd en vergeleken met de flora uit het plantenalbum van Jos (1909 - 1982). Op het huidige traject zijn op basis van de nieuwe informatie veertien infoborden aangebracht met een foto en de beschrijving van een bepaalde plant in zijn omgeving. Het vernieuwde wandelpad is dus een hommage aan de merkwaardige Turnhoutenaar. 

Wie was Jos Aerts?

Samen met zijn boezemvriend Bert Vermeijen ging Jos Aerts op pad en inventariseerde de flora van Turnhout. Universiteitsprofessoren in Vlaanderen en Nederland controleerden zijn determinatie van de planten. Tijdens de Tweede Wereldloorlog begon hij met de voorbereiding van een plantenalbum, een overzicht van de wilde planten die hij aantrof op het grondgebied van Turnhout. Tot zijn plots overlijden begin 1982 bleef hij aan het album werken. Dit resulteerde in duizenden losse bladen tekst in een prachtig handschrift en honderden tekeningen in Chinese inkt. De Geschied- en Oudheidkundige Kring Taxandria nam nadien de publicatie op zich. 

Florerende flora

De grote floradiversiteit in het Turnhouts Vennengebied komt door variërende omgevingsinvloeden. Getuige hiervan zijn vennen, droge en natte heide, park-, loof- en naaldbos, wei- en hooilanden en niet te vergeten wegbermen. De infoborden onderweg bieden je laagdrempelige informatie. 

Praktisch

Parking & vertrek: Klein Engelandhoeve, Klein Engeland 29 of Het Klaverhof, Plamaten 2

Afstand: 9,4 kilometer (volledige wandeling) of 3,9 kilometer (rolstoelwandeling)

Ondergrond: De volledige route loopt in het noorden meestal over onverhard wegdek. De rolstoelwandeling is volledig verhard. 

Route: Je volgt de route via knooppunten. Download onderaan de pagina het traject of haal je papieren brochure op bij Toerisme & UiT, Grote Markt 44, Turnhout

Kostprijs: Gratis