Tentoonstellingen

Manen en laarzen. Bijzondere verschijningen tijdens Turnhoutse veldslagen - Koen Broucke

De tentoonstelling is verlengd tot 28 februari 2018!

Kunstenaar en historicus Koen Broucke (1965) gaat met 'Manen en Laarzen' in dialoog met de collectie van het Taxandriamuseum. De tentoonstelling is het resultaat van onderzoek naar de beeldvorming en de herdenkingen van de veldslag van Tielenheide (1597) en de Slag van Turnhout (1789).

Schilderij Koen Broucke Lille

Met zijn tekeningen, schilderijen en performances heeft Broucke een kenmerkende eigen stijl ontwikkeld. Brouckes artistieke praktijk maakt historische of onbereikbare plekken opnieuw voelbaar. In die praktijk lopen beeld, tekst en muziek in elkaar over. Broucke werkt aan zelfgeschreven scenario’s waarin historische figuren en fictieve personages tot leven worden gebracht. Werkelijkheid en verbeelding, historische feiten en fantasie vermengen zich in een prikkelend geheel.

Koen Broucke door Koen BroosVoor deze tentoonstelling wandelde Broucke over de oude slagvelden en vertoefde hij dagenlang in bibliotheken en archieven. Hij stelde vast dat er een merkwaardige tegenstelling bestaat in de beeldvorming tussen enerzijds hemelse interventies zoals een maanleger, ballon- en hemelvaarten of spirituele tussenkomsten en anderzijds de bittere realiteit van het slagveld. Het zijn dezelfde manipulatieve krachten die schuilgaan achter de beeldvorming en verslaggeving van de conflicten van vandaag: het afstandelijke standpunt van het internet, de computer, drones, luchtgevechten en bombardementen versus de slachtoffers, folteringen, executies, het lijden en de werkelijkheid aan de grond.
Broucke legt eveneens een link tussen de sneakers van de hedendaagse IS-strijders en de legerlaarzen van soldaten van weleer.

De tentoonstelling is een samenwerking tussen de Warande en het Taxandriauseum. Ze bevat eveneens bijdragen van hedendaagse kunstenaars als Benoit De Freine, Dirk Zoete, Koenraad Tinel.


Bezoekersgids

Een bezoekersgids is beschikbaar en in het museum  te koop voor 5 euro. Het boekje bevat de beelden, teksten en verhalen die Koen Broucke verzamelde naar aanleiding van zijn onderzoek van de slagvelden van Turnhout en Tielenheide (bij Turnhout).


Educatie

Klasbezoek 'Manen en Laarzen'Voor middelbare scholen is een opdrachtenboekje beschikbaar waarmee leerlingen aan de slag kunnen tijdens een bezoek aan de tentoonstelling. De nadruk ligt op het belang van berichtgeving en de manipulatie van beelden. Broucke laat de jongeren kijken naar kunst met oog voor de specifieke tijdsgeest. Hij wijst bovendien op de merkwaardige tegenstelling in beeldvorming tussen hemelse interventies en de bittere realiteit van veldslagen. Meer info.

In samenwerking met de Vrije Technische Scholen Turnhout werd een educatief traject uitgestippeld rond de manipulatie van historische beelden. Het resultaat van dit jongerenproject is te zien in cultuurhuis de Warande.


Rondleidingen

Groepen die een rondleiding wensen, kunnen reserveren via gidsen@turnhout.be of 014 44 33 55.


Symposium

Op 27 januari 2018 vond een symposium plaats dat dieper inging op de onderliggende inhoud van de tentoonstelling 'Manen en Laarzen'. Net zoals in het verleden worden wij ook nu nog dagelijks blootgesteld aan conflictgerelateerde beelden die doelbewust gemanipuleerd worden.
Tijdens het symposium werd het werk ‘Bataille de Turnhout pour piano’ van César Lust uitgevoerd door Adriaan Jacobs.
Hier vind je het volledige programma.

Meer info: www.koenbroucke.be

Bekijk de trailer van 'Manen en Laarzen', gemaakt door Jess De Gruyter.

De tentoonstelling is ook te bezoeken met de expopas van de Warande.


Persoverzicht

  • 100 % Expo publiceerde een uitgebreid artikel over de tentoonstelling. Je leest het hier
  • Ook Cultuurkrant Suiker besteedde aandacht aan de expo in de oktober-editie.
  • Rondom wees op de betekenis van de kleine, dagdagelijkse voorwerpen.
  • Gazet Van Antwerpen maakte de lezers nieuwsgierig met het zogenaamde massagraf op Tielenheide.
  • In de reportage van RTV kwam de link met hedendaagse feiten goed tot uiting.
  • Op 8 november 2017 was Koen Broucke te gast bij Pompidou op Radio Klara (vanaf minuut 21).
  • Ook bij Interne Keuken op Radio 1 deed Koen Broucke zijn verhaal over 'Manen en Laarzen' (18 november 2017).
  • The Art Couch Belgium bericht online over de expo.
  • Geert Van der Speeten had een uitgebreid interview met kunstenaar Koen Broucke en schreef daarover in De Standaard (27 november 2017).
  • De expo komt eveneens aan bod tijdens het programma Touché op Radio 1, wanneer Friedl' Lesage auteur Koen Peeters aan de tand voelt (3 december 2017).