Onderhuids

Over mensen, tattoos en speelkaarten

Tijdelijke tentoonstelling - van 19 mei 2022 tot 26 februari 2023

Als eerbetoon, statement, jeugdherinnering, provocatie of ritueel: een tattoo kies je voor het leven, en dat is vaak de aanleiding van een persoonlijk gesprek. Dat gesprek gaan fotograaf Ans Brys en schrijver Matthias M.R. Declercq aan in de tentoonstelling ‘Onderhuids’.

Einde 2021 lanceerde het Speelkaartenmuseum een oproep naar mensen met speelkaartgerelateerde tattoos om mee te werken aan de expo.  De tattoo mocht alles uit het rijke speelkaartenscala verbeelden, zonder beperkingen: een koning, een joker, een klaverblad, een royal flush ... . De zoektocht leverde boeiende reacties op, zowel uit het binnen- als het buitenland. Uit de meer dan honderd inzendingen koos het museum vijftien verhalen en stelde hierbij de verscheidenheid van de mensen, van de tatoeages, maar vooral ook van de beweegredenen voorop.

Het museum toont deze portretten nu in ‘Onderhuids’, met artistieke beelden vastgelegd door fotograaf Ans Brys, en fascinerende (levens)verhalen opgetekend door Matthias M.R. Declercq. De expo waaiert breed uit, van de symboliek achter Koeken Tien en The Ace of Spades, tot een tattoo van een tarotkaart en een koning uit India. ‘Onderhuids’ stelt de mens centraal en gaat verder dan wat je ziet. Het resultaat is eens hartverwarmend, dan weer speels of aangrijpend. Maar niks is wat het lijkt. Een tattoo is geen tekening, het is een verhaal.

Live atelier

Gedurende de tentoonstelling verhuizen tattoo artist Laura Meeus en enkele collega’s hun atelier naar de expozaal, waar ze elke woensdag en zaterdag live aan het werk gaan. Bezoekers kunnen getuigen zijn van het artistieke proces of er zelf aan deelnemen. Het aanbod tattoo flashes wordt uitgebreid met unieke figuren gebaseerd op de rijke museumcollectie.

Ontdek hier het programma van het live atelier in 'Onderhuids'.

 

Curatoren: Ans Brys, Matthias M.R Declercq, Laura Meeus, Elke Grommen

Scenograaf: Bram Luyts

 

ACTIVITEITEN

Creatieve gezinsworkshop ‘Onderhuids’

Stel dat jij een tekening zou maken, gebaseerd op een eigen verhaal. Wat zou er dan in jouw ontwerp zitten? Test het uit tijdens een creatief uurtje in het jeugdatelier.

Praktisch

  • Vanaf 6 jaar
  • Elke woensdag van juli en augustus van 14 tot 15 uur (behalve 31/8)
  • Inschrijven kan binnenkort op deze webpagina.
  • Tarief: 5 euro + toegangsgeld museum

 

‘Nakaarten’ in Het kleinste kamertje

In de allerlaatste ruimte van de expo kaart je letterlijk en figuurlijk nog even na. Speel er de spelletjes die aan bod komen in de verhalen, maar daag ook je medebezoekers uit met enkele gespreksstarters over tattoos. Ontwerp je eigen ‘flash’ of draai voor 50 cent een tijdelijke tattoo uit de automaat. Kies ook zeker iets uit het assortiment DIY-workshops voor thuis!

Download hier de spelregels van de kaartspelletjes die aan bod komen in de expo:

Download hier de  DIY-stappenplannen voor een workshop @ home.

 

Schatten van VLIEG

Ga op schattenjacht doorheen het hele museum, vervul de opdrachten en zoek de schatkist van VLIEG.

Praktisch

  • 1 juli tot 31 augustus
  • Vanaf 6 jaar
  • Reserveren is niet nodig

 

Met je klas naar 'Onderhuids'

Voor scholen werd een heel 'Onderhuids'-aanbod uitgewerkt met oog op het lager en het secundair onderwijs. Boek een creatief atelier met je klas of maak gebruik van het lespakket 'EXPOPRIKKELS'.

Ontdek het hier

 

__________________________________

Nationaal Museum van de Speelkaart

Geen veelzijdiger spel dan het kaartspel. In Turnhout, hoofdbasis van de grootste speelkaartenproducent ter wereld, ontdek je de geschiedenis, de evolutie en de traditionele productie van de speelkaart.

Openingsuren:

  • Dinsdag tot vrijdag 10 tot 17 uur
  • Zaterdag en zondag: 11 tot 17 uur
  • Gesloten op maandag, 1-2 januari en 25-26 december

Tarieven

Bereikbaarheid