Onderhuids

Over mensen, tattoos en speelkaarten

Tijdelijke tentoonstelling - van 19 mei 2022 tot 26 februari 2023

Als eerbetoon, statement, jeugdherinnering, provocatie of ritueel: een tattoo kies je voor het leven, en dat is vaak de aanleiding van een persoonlijk gesprek. Dat gesprek gaan fotograaf Ans Brys en schrijver Matthias M.R. Declercq aan in de tentoonstelling ‘Onderhuids’.

Einde 2021 lanceerde het Speelkaartenmuseum een oproep naar mensen met speelkaartgerelateerde tattoos om mee te werken aan de expo.  De tattoo mocht alles uit het rijke speelkaartenscala verbeelden, zonder beperkingen: een koning, een joker, een klaverblad, een royal flush ... . De zoektocht leverde boeiende reacties op, zowel uit het binnen- als het buitenland. Uit de meer dan honderd inzendingen koos het museum vijftien verhalen en stelde hierbij de verscheidenheid van de mensen, van de tatoeages, maar vooral ook van de beweegredenen voorop.

Het museum toont deze portretten nu in ‘Onderhuids’, met artistieke beelden vastgelegd door fotograaf Ans Brys, en fascinerende (levens)verhalen opgetekend door Matthias M.R. Declercq. De expo waaiert breed uit, van de symboliek achter Koeken Tien en The Ace of Spades, tot een tattoo van een tarotkaart en een koning uit India. ‘Onderhuids’ stelt de mens centraal en gaat verder dan wat je ziet. Het resultaat is eens hartverwarmend, dan weer speels of aangrijpend. Maar niks is wat het lijkt. Een tattoo is geen tekening, het is een verhaal.

Live atelier

Gedurende de tentoonstelling verhuizen tattoo artist Laura Meeus en enkele collega’s hun atelier naar de expozaal, waar ze elke woensdag en zaterdag live aan het werk gaan. Bezoekers kunnen getuigen zijn van het artistieke proces of er zelf aan deelnemen. Het aanbod tattoo flashes wordt uitgebreid met unieke figuren gebaseerd op de rijke museumcollectie.

Ontdek hier het programma van het live atelier in 'Onderhuids'. Opgelet: niet alle tattoo artists werken met walk-ins, contacteer voor de zekerheid de artist in kwestie ter info. Een tattoo nemen in de tentoonstelling is net als in een tattoo-shop betalend.

Curatoren: Ans Brys, Matthias M.R. Declercq, Laura Meeus, Elke Grommen

Scenograaf: Bram Luyts

 

CATALOGUS 'ONDERHUIDS'

Aan de balie van het museum koop je voor slechts 6 euro de catalogus van de tentoonstelling. Zo neem je alle 15 verhalen, geschreven door Matthias M.R. Declercq, de verschillende tattoo-ontwerpen én portretten, door Ans Brys, mee naar huis in de vorm van een compact boekje.

Pakket 'Onderhuids'

Als een cadeautje voor iemand anders of jezelf: haal aan de balie van het museum het pakket van 'Onderhuids' op voor 10 euro. Dit bevat de catalogus, een toegangsticket voor het museum en een reeks tijdelijke tattoos, ontworpen door tattoo artist Laura Meeus. Ze liet zich hiervoor inspireren door de collectie van het museum.

 

ACTIVITEITEN

‘Nakaarten’ in Het kleinste kamertje

In de allerlaatste ruimte van de expo kaart je letterlijk en figuurlijk nog even na. Speel er de spelletjes die aan bod komen in de verhalen, maar daag ook je medebezoekers uit met enkele gespreksstarters over tattoos. Ontwerp je eigen ‘flash’ of draai voor 50 cent een tijdelijke tattoo uit de automaat. Kies ook zeker iets uit het assortiment DIY-workshops voor thuis!

Download hier de spelregels van de kaartspelletjes die aan bod komen in de expo:

Download hier de  DIY-stappenplannen voor een workshop @ home.

 

Met je klas naar 'Onderhuids'

Voor scholen werd een heel 'Onderhuids'-aanbod uitgewerkt met oog op het lager en het secundair onderwijs. Boek een creatief atelier met je klas of maak gebruik van het lespakket 'EXPOPRIKKELS'.

Ontdek het hier

 

'Onderhuids'-activiteiten tijdens de Krokusvakantie

Ontwerp en druk je eigen plaktattoo 

De allerlaatste week van de expo 'Onderhuids' gaat in, deze kans mag je niet missen! We verwelkomen jou en je gezin extra hartelijk in het jeugdatelier, want daar ga je samen creatief aan de slag met tattoos. Maak je eigen ontwerp op papier, graveer het nadien met een naald in een plexiplaatje en druk het eigenhandig met een historische drukpers op tattoo-papier. Op papier of op je arm: je gaat sowieso met een eigen ontworpen tattoo naar huis. 

Praktisch:

 • Duurt ongeveer 90 min
 • Reserveer vanaf 20 december via een mailtje aan museumworkshop@turnhout.be
 • Voor kinderen van 4 tot 14 jaar
 • ZAT 18 feb / WOE 22 feb / DO 23 feb van 14 uur tot 15u30
 • 7,5 voor kinderen, 5 euro voor volwassenen (leden van de Gezinsbond aan halve prijs)

'Onderhuids bij je thuis'

Tijdens de laatste week van 'Onderhuids' bezoek je de expo ook digitaal. Per muisklik loop je -als je wil met een hapje en drankje en op de tonen van je favoriete muziek- de tentoonstellingsruimte binnen. Ontvang een postpakket met tutorials, een reeks tattoos en een kaartspel. Neem alle tijd die je nodig hebt om stil te staan bij de beelden en verhalen van 'Onderhuids', probeer eens een tattoo-tutorial uit en bestook je gezinsleden met interessante vragen over tattoos.

Praktisch:

 • Duurt ongeveer 45 min
 • Reserveer vanaf 20 december via een mailtje aan museumworkshop@turnhout.be 
 • Voor kinderen van 10 tot 14 jaar
 • Tijdens de krokusvakantie
 • Gratis

Kinderfinissage expo 'Onderhuids'

Vandaag loopt de expo 'Onderhuids' officieel af. Jij bent van harte uitgenodigd op de finissage voor kinderen! Wissel een demonstratie van de historische drukpersen af met een een exclusieve rondleiding in de tentoonstellingsruimte. Wist jij al hoe een échte tattoo gezet wordt? Je steekt zelf de handen uit de mouwen tijdens een creatieve workshop in het jeugdatelier, ontwerp en druk er je eigen plaktattoo! We sluiten deze heuglijke dag af met een receptie.

Praktisch:

 • 150 min
 • Reserveer vanaf 20 december via een mailtje aan museumworkshop@turnhout.be
 • Voor kinderen van 6 tot 14 jaar
 • ZO 26 feb van 14 uur tot 16.30 uur
 • 10 euro voor kinderen, 5 euro voor volwassenen (leden van de Gezinsbond aan halve prijs)

Trek mee de stekker uit 'Onderhuids'

Feestweekend

Op 26 februari valt het doek over de tentoonstelling ‘Onderhuids’. Ter afsluiting organiseert het museum een feestelijk weekend waarbij je de tentoonstelling beleeft in bijzondere omstandigheden.
 
Op zaterdag 25 februari ben je welkom op een nocturne van 20 tot 22 uur, waar je tattoo artist Laura Meeus live aan het werk ziet in het atelier van de expo, en je de kans hebt om een airbrush-tattoo te nemen. De ploeg drukkers is ook aanwezig om het drukproces van speelkaarten te demonstreren. Het museumcafé ‘Vijven & Zessen’ blijft die avond open tot 01 uur om nog gezellig na te praten en wie weet … een dansje te doen. De dj is alvast in zijn nopjes. Iedereen is welkom!
 
 • Prijs: 10 euro (toegang museum, tentoonstellingsbrochure, 2 drankbonnetjes)
 • Reserveren is niet nodig.
Op zondag 26 februari van 14 tot 16.30 uur genieten gezinnen met kinderen van 6 tot 14 jaar van een exclusieve rondleiding op maat en een creatieve workshop waarbij ze zelf een tattoo ontwerpen én drukken. Ook dan zijn de drukkers paraat voor een demonstratie. Afsluiten doen we met een drankje in het museumcafé , dan trekken we ook daadwerkelijk de stekker uit de expo.
 
 • Reserveren is nodig en kan via een mailtje aan museumworkshop@turnhout.be
 • Prijs: 10 euro voor kinderen, 5 euro voor volwassenen
 • Leden van de Gezinsbond: halve prijs
 • UiTPAS kansentarief: 2 en 1 euro

 

'Onderhuids' in de media

Vlaanderen Vakantieland bracht met Maureen Vanherberghen en Astrid Coppens een bezoek aan de expo 'Onderhuids'. Herbekijk hier de aflevering over de Antwerpse Kempen.

__________________________________

Nationaal Museum van de Speelkaart

Geen veelzijdiger spel dan het kaartspel. In Turnhout, hoofdbasis van de grootste speelkaartenproducent ter wereld, ontdek je de geschiedenis, de evolutie en de traditionele productie van de speelkaart.

Openingsuren:

 • Dinsdag tot vrijdag 10 tot 17 uur
 • Zaterdag en zondag: 11 tot 17 uur
 • Gesloten op maandag, 1-2 januari en 25-26 december

Tarieven

Bereikbaarheid