Deze pagina is niet beschikbaar in het Duits. U kan deze pagina vertalen met Google Translate.

Picknickplekjes

  • Hofpoort

    Hofpoort

    Dit smalle straatje, dat begint met een poort in de Gasthuisstraat, leidde vroeger naar het hofken Groenetidaal, gelegen in de Driezenstraat. Een steeg of smalle straat wordt in het Turnhouts een poort genoemd. In de volksmond heette het straatje de Hofpoort en die naam werd goed bewaard.

    In het midden van het straatje ligt een openbare tuin. Dit kleine stadspark is een ideale plaats om te vertoeven in alle rust, een verborgen plekje in het centrum van Turnhout. Je vindt er een aantal grote houten zitconstructies en speelobjecten. Bijzonder is dat er in de tuin een Ginkgo Biloba (Japanse Notenboom) terug te vinden is. Dit is een zeldzame, unieke boom en de enige overlevende van een primitieve bomensoort. De boom bleef bestaan omdat hij gekweekt werd in Chinese paleistuinen. Omstreeks 1700 werd hij als parkboom ingevoerd in Europa.

    Bron: DE KOK, H. en LANDUYT, L. (2009), Turnhout in straatnamen, Turnhout, Bepols Publishers.
  • Park Begijneveldekens

    Park Begijneveldekens

    Park Begijneveldekens werd in 2014 officieel geopend. Het park is een verrassend stukje groen tussen het rangeerterrein van de NMBS en de Begijnendreef. Het is opgedeeld in twee grote zones. Eén zone dient om te sporten, te spelen en te ontmoeten. Ze biedt plaats aan een Finse looppiste, skateterrein Jailyard, een omheinde peuterspeeltuin en een gezellig buurtpleintje met zitplaatsen. De andere zone is open weidelandschap. Met het park is Turnhout weer een stukje groen in de stad rijker.

  • Park Heizijdse Velden en Stadsboerderij

    Heizijdse velden

    Tussen verschillende woonclusters in, richtte het stadsbestuur een nieuw park in waar het goed is om te voetballen, te ontspannen en te spelen. Er zijn ligweiden, open veldjes, volkstuintjes, een boomgaard, een hondenspeelweide, een waterpoel … Elke nieuwe woning in het gebied moet een stuk grond afstaan om het park uit te breiden, en zo groeit het park mee met de buurt.

    In 2008 kocht Stad Turnhout een oude, vervallen hoeve langs de Veldekensweg, midden in het gebied van de Heizijdse velden. De hoeve is ondertussen gerenoveerd tot een Stadsboerderij die een kinderboerderij combineert met een zorgboerderij. De Stadsboerderij omvat een moestuin met oude en vergeten groenten, een zelfoogsttuin, een snoeptuin, een kruidentuin en een zintuigentuin. Daarnaast wonen er een groot aantal dieren en is er plaats gemaakt voor een wriemelbeestjeshoek, een insectenmuur, een bijenhotel …

  • Park Spooreinde

    Park Spooreinde

    Park Spooreinde is een tijdelijk park in de Turnhoutse stationsomgeving. De voormalige industriële gronden worden in fases omgevormd tot een nieuw stedelijk gebied met ruimte voor (zorg)wonen, werken en commerciële functies. Het park maakt deel uit van het structureel plan van NV SLIM Turnhout. Dat unieke project wil via sociale innovatie een zorgzame woonomgeving creëren voor de bewoners. Daarnaast is ook technologische innovatie er belangrijk. Op de eerste site van NV SLIM Turnhout is de bouw van ‘Niefhout’ al gerealiseerd. Daar werd het eerste warmtenet in de Kempen aangelegd. Voordelen zijn er niet alleen op ecologisch, maar ook op economisch vlak. In afwachting van verdere ontwikkeling is de rest van de site omgevormd tot een groen park met ruimte voor sport en spel.

    De omwonenden werden verschillende keren betrokken bij de invulling en inrichting van het park. Dat biedt nu plaats aan een voetbaldveld, een basketbalveld, petanquevelden en zitbanken. In de zomer is het park bovendien de locatie van Panorama Zomerbar. Nieuwer is de beweegtuin waar je gratis kunt bewegen in openlucht.

  • Tuin Natuurpunt Museum

    Tuin Natuurpunt Museum

    Achter het gebouw van het Natuurpunt Museum schuilt er een verrassend diepe tuin. Die is ingericht als natuurtuin, en vormt zo een groene long in het centrum van de stad. De tuin bevat nog veel oorspronkelijk elementen, vooral houtgewassen als de monumentale wierookcypres. Verder zijn nieuwe elementen toegevoegd, waaronder de insectenhoek met een bijenhotel en een educatieve poel. Die poel wordt gevoed met het dakwater van het huis. Langs het pad is een bloemenweide ingezaaid. Met de restanten van de opgebroken parking werd een rotstuintje gebouwd. Houtstapels zorgen voor schuil- en overwinteringsplaatsen voor kleine zoogdieren.

  • Kaviaarbank

    Caviar bank

    Als je een stop maakt bij de kaviaarbelevingsbank, aan de Oude Kaai, dan kom je heel wat te weten over dit exclusieve Turnhoutse streekproduct. Ter plaatse kun je op het infobord het verhaal van deze lekkernij 'van ei tot ei' ontdekken.

    Het Turnhoutse Atelier 20+03 maakte een uniek ontwerp voor de belevingsbank. Als je goed kijkt, dan ontdek je in de vormgeving een steur, de moedervis.