Deze pagina is niet beschikbaar in het Duits. U kan deze pagina vertalen met Google Translate.

Turnhout in WO I

Turnhout in WO I
Bron foto: Stadsarchief Turnhout

We worden overspoeld met documentatie over de eerste wereldoorlog. De meeste informatie die we te zien krijgen, gaat over het IJzerfront. Ook Turnhout kreeg de Duitse pletwals over zich heen.

Hoe keken de Turnhoutenaars naar de internationale spanningen in de jaren die aan deze oorlog voorafgingen? Wat gebeurde er hier in die eerste maanden na de mobilisatie op 31 juli 1914. Weet jij wat de burgerwacht deed? Hoe en waar verliep de inname van Turnhout? Wie waren de eerste gesneuvelden? Leden de mensen hier honger? Hoe evolueerde de bezetting hier?

Tijdens deze wandeling bezoeken we plaatsen waar de Duitse bezetter diverse voorzieningen oprichtte en we vragen ons af hoe de Turnhoutse bevolking hier op reageerde. Nooit eerder getoonde foto's geven een beeld van onze stad, zowel tijdens de oorlog als bij de bevrijding. Dat deze wandeling een boeiende ervaring zal worden staat nu al vast!

Deze stadswandeling duurt twee uur.

Hoe gaat het in zijn werk? 

De stadswandeling ‘Turnhout tijdens WO I’ reserveer je minstens drie weken op voorhand via Toerisme & UiT. Vermeld daarbij:

  • de gewenste datum
  • het tijdstip van het bezoek
  • de grootte van je groep (maximum 25 personen per gids)
  • contactgegevens

De kostprijs per gids bedraagt 60 euro (vanaf het derde uur komt er per begonnen uur 25 euro bij). Er wordt ook een eenmalige dossierkost van 5 euro aangerekend. 

Toerisme & UiT legt de gids(en) vast en bezorgt je een reservatiebevestiging voor het bezoek. Nadien krijg je een factuur toegestuurd voor het betalen van de gids en de dossierkost. Je komt op de afgesproken dag en tijdstip met je groep naar naar de voorziene startlocatie van de wandeling.

In geval van annulering, moet je Toerisme & UiT steeds zes kalenderdagen op voorhand schriftelijk verwittigen. Bij laattijdige annuleringen ben je het bedrag verschuldigd en is er geen annulatie mogelijk.